HUVUDMENY
- ARKADSPELSINTRESSERADES RIKSFÖRENING -

Börja samla

Välkommen !

Vet du på ett ungefär vilket/vilka spel du är ute efter men ändå känner dig osäker så kommer här en liten introduktion till arkadvärlden, skriven av Johan "mrdo". Kolla också in Uncle Tom's Crash Course.

Vaddå Arkadspel?

De flesta kommer väl ihåg spelautomaterna som fanns i spelhallar, pizzerior och caféer, känslan att få spendera några kronor på Asteroids, Pac-Man, Bomb Jack mfl. Några av oss saknar kanske de där gamla spelen och har köpt ett eller flera för att ha hemma. Dels för att det är kul att spela men även för att vi tycker det är synd att de slängs på tippen. Det är trots allt lite nostalgi att stoppa i en krona i ett Asteroids och höra ljudet av asteroidblock komma emot sig. Ett arkadspel är i stort sett en stor trälåda innehållande en monitor, transformator, ett spel och diverse kontroller. Inget särskilt i sig anser många men där har dom fel. Det tar kanske ett tag innan man inser att man behöver ett arkadspel hemma men det dröjer inte länge förrän man är fast i en fantasiskt rolig och oftast dyr hobby.

Börja samla ...

Vanligast är nog att man köper ett JAMMA kompatibelt kabinett ex. ett JK-kabinett och ett spel. Ring runt till olika leverantörer och hör vad dom har. Länkar finns på länksidan. Tänk dock på att de flesta leverantörer är inte särskilt pratsugna och sitter ogärna och diskuterar spel med dig. Bor du i närheten, åk och titta annars be att få beskrivning och bilder. Kolla vad andra samlare har till salu och tänk på att det kostar ca 1000:- att skicka ett spel över halva sverige. Vill man inte ha en stor och skrymmande låda hemma eller man får kanske inte. Kan man ändå samla på pcb'er och spela dom på något som kallas för Super Gun. Det är en liten låda med joystick och knappar som låter dig koppla in ett pcb via en JAMMA kontakt och omvandlar spelets videosignal så att du kan spela på TV'n. När man väl börjat är det svårt att sluta. Nästa steg blir kanske ett dedikerat spel, dvs ett spel där låda och spel hör ihop.

Att tänka på ...

Innan man köper sig ett arkadspel är det vissa saker man bör tänka på. Ett arkadspel är stort, tungt, dyrt och har en benägenhet att gå sönder. Och har man inte själv kunskap att laga det kan det bli en ganska kostsam affär. Man bör ha en viss kännedom om elektronik och lite tålamod. När man hittat spelet man vill köpa bör man kolla att:

 • Priset är det rätta. Det kan vara lite svårt att veta i början men fråga någon som vet. Vissa säljare tror att vi som samlar är gjorda av pengar och att deras gamla spel har samlarvärde. Visserligen finns det spel med samlarvärde men de är ganska lätträknade.
 • Spelet fungerar, att det startar det upp som det ska.
 • Det inte finns brännmärken i monitorn? När ett spel stått länge med samma spel i utan att stängas av kan bilden "brännas" in i monitorn. Ganska störande.
 • Bilden är stabil, ej är missformad. Att renovera en monitor kan vara lite knivigt.
 • Joysticks, knappar och myntinkast fungerar
 • Lådan är stabil. Ett spel som flyttats ofta kan bli lite rangligt.
 • Det ser snyggt ut. Inga repor eller trasiga lister. Det är ju roligare om det ser bra ut.
 • Spelet har JAMMA kontakt, om du vill kunna byta kretskort lätt. De flesta spel efter -87 har denna koppling. Annars är det sunt förnuft som gäller. Är man samlare och hittat just "det" spelet är det kanske andra saker man tittar på. Om ni tycker att ni vill ha en djupare inblick arkadens hårdvara så rekommenderar jag ett besök på Arkadtorget.net

 • Aktuellt

  Inköp av Randy Fromm's DVD Super Package Deal

  Ny Danmarksresa på gång

  Mötestider

  Inga nya möten planerade


  Formgivning av Tomas Dahlgren
  Underhåll och övrig formgivning av Sticky ® och mrdo
  © 2005 ARF. Arkadspelsintresserades Riksförening